top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Utku Susan

İlamsız icra yoluyla takip nedir?

İlamsız icra, takip yapabilmek için herhangi bir mahkeme kararına gerek duyulmayan icra takip yoludur. Bu yola yalnızca para, teminat alacakları ve kiralanan taşınmazların tahliyesi için başvurulabilir. İlamsız icra yolunda genel yetkili icra müdürlüğü, borçlunun yerleşim yerinin bulunduğu yer icra müdürlüğüdür. Borçlunun, süresinde itiraz etmemesi üzerine takip kesinleşir. Bu aşamadan sonra haciz mümkündür. Süresinde yapılan itiraz üzerine ise takip durur. Bu durumda alacaklının, elinde bulunan belgeleri değerlendirerek itirazın iptali davası açmak ya da itirazın kaldırılması yoluna başvurmak arasında seçim yapması gerekmektedir.


İtirazın iptali davası genel hükümlere göre görülür. Bu davada haksız olduğunun ispatlanması halinde borçlu, ödemesi gereken tutar yanında ayrıca bu tutarın yüzde yirmisinden az olmamak üzere icra inkar tazminat ödemeye mahkum edilecektir.


Elinde, imzası borçlu tarafından kabul edilen adi senet, imzası noterlik tarafından onaylanmış senet ve kredi kurumları tarafından düzenlenmiş belge bulunan alacaklılar ise itirazın kaldırılması yoluna başvurabilecektir.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page