top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Utku Susan

Kimler yasal mirasçıdır? Mirasta zümre usulü nedir? Miras sırası nasıl belirlenir?

En başta, ölen kişinin kan hısımları onun yasal mirasçılarıdır. Ölenin ardından sağ kalan eş ve varsa evlat edinilen de yasal mirasçılar arasındadır. Yasal mirasçılar arasında mirasın dağılımı konusunda hangi sıranın izleneceği kanun ile belirlenmiştir. Bu da zümre usulü olarak adlandırılan, soybağına dayalı bir sıralamadır.


Miras bırakanın en yakın hısımları altsoy hısımlarıdır. Bu bağlamda çocukları, torunları, torunlarının çocukları ve devamından oluşan zümre birinci zümredir. İkinci zümre ise miras bırakanın annesi, babası ve bunların altsoylarıdır. Yani kardeş, yeğen ve bunların çocuklarıdır. Üçüncü ve hukukumuzda kabul edilen son zümre miras bırakanın büyük anne, büyük baba ve bunların altsoyu olan amca, dayı, hala, teyze ve bunların alt soyudur. Burada dikkat edilecek husus, her zümre kendisinden sonra gelen zümredeki mirasçıları miras dışı bırakmaktadır. Birinci zümrede mirasçı varken, ikinci zümreye gidilemez. Örnek vermek gerekirse, miras bırakanın çocuğu veya torunu var iken, anne, baba yahut kardeşlere mirastan pay düşmeyecektir.


Sağ kalan eş bu zümrelerin her biriyle farklı oranlarda mirası paylaşmaktadır. Yasal mirasçıların hangi oranlarda pay sahibi olduğunu yayınlarımız arasında bulabilirsiniz.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page