top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Utku Susan

Kıdem tazminatı nedir ve hangi hallerde ödenir?

Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu yıllar göz önünde bulundurularak, kanuni şartlarının oluşması halinde işveren tarafından ödenmesi gereken işten çıkış tazminatıdır. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için öncelikle işçinin en az bir yıl çalışmış olması gereklidir. Bunun yanında, iş sözleşmesinin kanunda yer alan nedenlerle yahut işçinin ölümü ile sona ermesi aranır.


İş akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi ve feshin haklı sebebe dayanmaması durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Yine bildirim süresine uyarak herhangi bir sebebe dayanmadan işverenin yapacağı fesihte de işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.


İşçinin de iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazandığı haller vardır. En başta işçinin haklı nedenle feshi sayılabilir. İşin niteliğinin işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması, işverenin iyiniyetli olmayan davranışları, işçiye hakaret etmesi, cinsel tacizde bulunması, işçinin ücretinin kanuna ve iş akdine uygun olacak şekilde ödenmemesi gibi bir takım nedenler fesih için haklı neden oluşturur. Bunun dışında işçinin emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı alması için işten ayrılması halinde kıdem tazminatına hak kazanması mümkündür. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılması halinde de işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.


Yukarıda açıklanan bir sebeple iş akdinin feshedilmesi halinde, işçi çalışmış olduğu her tam yıl için otuz günlük ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Tam yıl oluşturmayan süreler için de çalışmış olduğu süre ile ücret oranlanarak işçiye ödeme yapılacaktır.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page