top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Utku Susan

Soybağı nedir? Soybağının reddi davası, babalık davası ne demektir?

Soybağı, esas olarak çocuk ile ana ve babası arasındaki biyolojik bağlantıyı ifade etmektedir. Bunun dışında evlat edinme yoluyla hukuki yoldan soybağının kurulması da mümkündür. Çocuk ile anası arasındaki soybağı doğum ile birlikte kurulmaktadır. Bu konudaki uyuşmazlıklar daha çok baba ile çocuk arasında doğmaktadır. Soybağının baba ile kurulması en başta ana ile evliliğin sonucudur. Yani doğum sırasında ana ile evli olan koca, çocuğun da babası olacaktır. Kanuna göre, evliliğin sona ermesini izleyen üç yüz gün içinde doğan çocukların babası da kocadır. Son olarak evlilik birliği dışında doğan çocuğun ana ve babasının doğumdan sonra evlenmeleriyle de çocuk ile baba arasında soybağı kurulmuş olur. Bu halde ana ve babanın yasal mirasçılarının itiraz hakları saklıdır.


Soybağının reddi davası, kocanın baba olduğuna ilişkin karinenin çürütülmesine dayanır. Bu davayı açma hakkı yalnızca kocaya değil, bizzat çocuğa ve baba olduğunu iddia eden kişiye de tanınmıştır. Kocanın baba olmadığına dair hükmün kesinleşmesiyle birlikte, çocuk artık babası hukuken belirlenmemiş bir çocuk olur.


Babalık davası, evlilik birliği dışında doğmuş çocuğun babasının, mahkeme hükmüyle belirlenmesine yöneliktir. Burada dava açma hakkı ana ve çocuğa tanınmıştır. Ana, çocuk doğmadan dahi bu davayı açma hakkına sahiptir. Dava sonucunda babanın belirlenmesi halinde, mahkemece baba ile çocuk arasındaki soybağı hüküm ile birlikte kurulur.


Son olarak tanıma yoluyla soybağının kurulmasından bahsetmek gerekir. Tanıma, evlilik birliği dışında doğmuş çocuğun babası tarafından benimsenmesidir. Doğaldır ki, tanıyanın çocuğun biyolojik babası olması gerekmektedir. Aynı zamanda çocuğun başka bir erkekle soybağı ilişkisinin bulunmaması gerekir, aksi halde öncelikle soybağının reddi davası açılması gerekecektir.



5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page