Vesayet, herhangi bir nedenle (velilerin ölümü gibi) velayet altında bulunmayan çocukların ve çeşitli nedenlerden kendisini ve mallarını yönetmekten aciz erginlerin, kendilerini ve mallarını korumak için oluşturulmuş hukuki bir kurumdur.
Vesayet makamı tarafından atanan vasi, vesayeti yürüten kişidir. Vesayet kurumunun organları; vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemeleri, denetim makamı olan asliye hukuk mahkemeleri ve vesayet altına alınan kişiye atanan vasidir.
Vesayeti gerektiren haller iki başlıkta incelenebilir; küçüklük ve kısıtlama. Küçüklük, on sekiz yaşını doldurmamış çocukların, herhangi bir nedenle velayet altına bulunmamaları halinde onların vesayet altına alınmasını ifade eder. Kısıtlama ise (hacir altına alınma) kendi içinde dört başlıkta incelenebilir. Bunlardan birincisi; akıl hastalığı ve akıl zayıflığı halidir. İkincisi; savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşamada tarzı ve kötü yönetimdir. Üçüncüsü: bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı cezadır. Dördüncü ve sonuncusu ise kişinin kendi isteğiyle kısıtlanması halidir.
Vesayet altındaki kişi, kendisini borç altına sokan işlemlerin tümünde vasinin rızasına ihtiyaç duyacaktır. Taşınmaz alım ve satımı gibi önemli bazı işlemler için ise vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesinin iznine ihtiyaç duyacaktır.
Comments